Een groene omgeving en een groene stoep stimuleren lichaamsbeweging, zorgen voor meer sociaal contact en verlagen stress.
Het Centrum van Den Haag beschikt over weinig groen en is dus sterk hittegevoelig

https://www.wur.nl/nl/artikel/Groen-kapitaal-als-basis-voor-een-gezonde-leefomgeving.htm
Operatie steenbreek en NK Tegelwippen in Duurzaam Den Haag
We deden mee aan operatie steenbreek en NK Tegelwippen… en Den Haag heeft 2021 gewonnen, mede met met de tegels die wij hebben verwijderd!
Gevel voor en na tegelwippen:

Voor


“Flourishing” en het creëren en zoeken van “geluks- en oplaadplekken” staan hier centraal.

Betonpotten

In deze folder over groene gedragsverandering
vind je verschillende voorbeelden van Steenbreek-projecten
Aanleg van een stadsoase en verhinderen van bijplaatsing naast afvalcontainer
Burgersamenwerking, natuurinclusiviteit, biodiversiteitsherstel en hantering van het afvalsprobleem: dit hangt allemaal samen.

Ideaal voor de afvalcontainer zouden containertuintjes zijn. Maar zolang de stad deze nog niet betaalt behelpen we ons met betonbakken (potten werden gejat…). Hiermee hebben we boomspiegel, Amsterdammertjes en de vuilniscontainers versiert.
Toen er veel troep werd bijgeplaatst hebben we de stoeptuin verder uitgebreid:




Als een boomspiegel erg klein dan wel donker is, of knoestige boomwortels de overhand hebben kunnen betonelementen een uitkomst bieden.

Ook wil men soms rond een boomspiegel alleen 1 of 2 extra planten met extra aarde plaatsen, en niet de hele boomspiegel aanpakken, wat veel werk is. Nadat bij ons meerdere keren bloempotten werden gejat hebben we voor kleine betonelementen van de bouwmarkt gekozen (5 euro, 14 kilo zwaar). Goedkoop, zonder bodem (laten dus water door en zijn niet te jatten) en flexibel (brandweer kan deze rond Amsterdammertjes makkelijk verwijderen als het nodig is).

en zo zag deze boom eerder uit….
Aangewaaid
Aangewaaid in onze stoeptuin, goed voor de biodiversiteit. Mini-Rewildering in feite.
Leuk met planten die zelf hun plek kiezen!






Een schone stoep
Nadat we onze stoep hebben beplant is er
- geen hondepoep meer
- bijna geen bijplaatsing bij de containers ( en anders bellen we onmiddellijk op)
- geen zwerfafval (en anders zouden we onmiddelijk opruimen)
Samen
Wat er wel is:
- gesprekken met buren die we nog nooit hebben gesproken
- samenwerking met buurtkinderen die helpen
Geostones

Het liefst zouden we meer grastegels en halfverharding zien in de stad. Een halve oplossing zijn waterdoorlatende straatstenen, zogenaamde geostones. Hier te zien in Den Haag (De Waterspin) geplaatst in de steeg, hier voor een vlinderstruik:
Wilde en half-wilde stoepplanten
Overal in Den Haag prachtige wilde bloemen

cichorei
Cichorei staat prachtig hoog op de stoep en tussen de fietsen

Werk mee aan biodiversiteitsherstel! Geef stoepplanten, die spontaan groeien wat extra aarde en water. Maak ook met stoepkrijt een cirkel om de stoepplanten met naam en de kreet “afblijven” omdat de gemeente in bv Den Haag stoepplanten meedogenloos wegmaait. De stoepkrijtactie was in Den Haag Centrum in ieder geval succesvol!

Bioloog Nienke Beets … is er een onderzoek naar gestart. ‘Stoepplantjes zijn heel belangrijk. Ze zorgen voor koelte, ze nemen fijnstof op en ze zorgen ervoor dat het regenwater beter wegloopt.
Een ander idee is het op stoepplanten letterlijk te “beschermen”. Een oude lampscherm van de kringloop wordt omgedraaid en maakt het mogelijk meer aarde en water aan de malva (kaasplant) te geven….
“beschermde” stoepplant
Zaadjes en steekjes
Veel mensen verzamelen zaadjes voor de stoepbeplanting
Deze papavers zijn gegroeid nadat een buurvrouw zaadjes had verzameld:


Ook de zaadkapsels zijn erg mooi. Andere buren oogsten nu weer zaad voor hun tuintjes…


Winterbloeiers


Welzijn
Tuinieren brengt mensen in contact met de natuur. Tuinieren is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Onderzoek laat zien dat zelfs specifiek het tuinieren in een voortuin bijdraagt aan het welzijn van bewoners. Het onderzoek van Chalmin-Pui et al. benadrukt het belang van voortuinen voor de gezondheid en het welzijn van de mens, en dus de bijdrage van voortuintjes aan de bredere debatten over stadsverdichting, natuurlijk kapital en stadsplanning.
Chalmin-Pui, L. S., Roe, J., Griffiths, A., Smyth, N., Heaton, T., Clayden, A., & Cameron, R. (2021). “It made me feel brighter in myself”-The health and well-being impacts of a residential front garden horticultural intervention. Landscape and Urban Planning, 205, 103958.