Wandelcoach

Groenvink onderzoek toont aan, dat blootstelling aan natuurlijke geluiden, zoals vogelgezang, tot een verhoogde alfagolf-activiteit in de hersenen kan leiden. Alfagolven worden geassocieerd met ontspanning en een staat van wakkere rust

Als psycholoog, coach en wandelcoach Den Haag ben ik overtuigd van het belang van leefstijl voor fysieke en mentale gezondheid. Recent is er veel aandacht voor de rustgevende invloed van de natuur op ons welbevinden en in verband hiermee voor “buitenpsychologie” “Green Mental Health” en wandelcoaching.

Ik bied nu naast mijn andere online en offline coaching ook wandelcoaching aan in Den Haag, naar keuze in Haagse Bos, Clingendael, Waaldoorpervlakte/Meijendel of de duinen.

Wandelcoaching is een vorm van coaching waarbij het gesprek tussen coach en cliënt plaatsvindt tijdens het wandelen in de natuur. Wandelen tijdens het gesprek kan ervoor zorgen dat je je meer ontspannen voelt en en gevoelens en gedachten opborrelen. Het gesprek met de coach verlopt aangenaam en vloeiend. Je hoeft niet constant oogcontact te maken met de coach. Je keert je makkelijker naar binnen. Als er stiltes vallen zijn deze niet ongemakkelijk of gespannen, stiltes voelen natuurlijk en welkom.

herfstwandelimng magrieten water wandelcoach

Wandelen

Mensen zijn evolutionair ontwikkeld om te lopen. Zitten en dan met name zitten op stoelen is ronduit slecht voor lichaam en geest. Psychologie Magazine heeft een aantal goede redenen om te wandelen genoemd en met onderzoek onderbouwd: lopend kom je tot fijne gesprekken. Wandelend kan je beter loslaten.

Los van de gezonde lichaamsbeweging is het in tijden van frustratie, stress of verdriet zeer belangrijk om actief te zijn. Zo min mogelijk alleen zitten te piekeren, zo min mogelijk op sociale media reden voor verdere onrust vinden. Angstige en gestressde mensen hebben een neiging zich terug te trekken. Dat is vaak de verkeerde weg. Lees hier mijn blog over leefstijl-interventies bij depressie en stress.

Natuurbeleving

Mentale weerbaarheid en gezondheid welbevinden wandelcoach Den Haag
Mentale weerbaarheid en gezondheid

Psychologisch onderzoek toont aan, dat natuurervaring mentaal welzijn en mentale gezondheid kan verbeteren: een wandeling van 90 minuten in een natuurlijke omgeving vermindert angst, stress en lichte depressie. Zowel het zelfgerapporteerde piekeren als geobjectiveeerde neurale activiteit in de prefrontale cortex nemen af. Bij het wandelen zijn je gedachten associatiever.

Neuropsycholoog Erik Scherder, die Nederland aanzet tot bewegen en wandelen, zegt hierover “Wandelen kan leiden tot mind-wandering. Met andere woorden: tijdens het wandelen kun je emoties beter reguleren ….Hierdoor heb je een meer open houding en is zelfreflectie eenvoudiger.”

Agnes van den Berg is omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen, gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid. Zij doet onderzoek naar de positieve effecten van wandelcoaching, op haar site te lezen en te downloaden. In een wetenschappelijk artikel in
Journal of Environmental Psychology beschrijft zij hoe wandelcoaching in een natuurlijke omgeving burn-out-klachten effectief kan verminderen.

Coaching

Maar ook zonder de bewezen stressreducerende en aandachtsbevorderende effecten van een wandeling is wandelcoaching een leuke manier de coaching letterlijk te laten ver-lopen. Met elkaar de dingen associatief maar ook reflecterend en structurend door-lopen, verrassende in- en uitzichten opdoen. Samen fysiek en mentaal in beweging komen.

reflectie wandelcoach
reflectie

Wandelcoaching is zowel geschikt voor reflectie op een onbevredigende werk- of privésituatie alsook voor verdriet- en rouwverwerking, dus voor een situatie waar niet zo zeer actie en verandering gevraagd is als emotionele verwerking. Samen wandelen en de tranen vrij laten stromen is een opluchting en is iets geheel anders dan huilend thuis te zitten.

Veel elementen van klassieke coaching zitten ook in de wandelcoaching: probleemoplossing, conflicthantering, thuiswerk voor zelfobservatie, denkpatronen bespreken, emoties doorgronden, leren kansen waarnemen en kracht vinden. Belangrijke basis in het coaching zijn bovendien de psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en verbondenheid.

Nieuw perspectief verkennen

perspectief doorkijk

Maak een gratis proefwandeling!

Meer info en afspraak voor (beeld-)bellen bij

maria.trepp at gmail.com

 tel. 070-7506286 of (null zes) 24621155

(ik ben vaak in gesprek of geef les, stuur alsjeblieft een mail of een bericht of whatsapp)

P.S. Iedereen mag zich “wandelcoach” noemen en kan zo een paar centjes bijverdienen. Bij mij moet je zijn, als je op zoek bent naar een professionele psycholoog met een eigen praktijk/bedrijf. Ik ben opgeleid in cognitieve gedragstherapie (CGT) en heb langjarige ervaring met het begeleiden van gedragsverandering.

Meer over mijn coaching

Veel werkgevers betalen bij stressklachten een aantal uren wandelcoaching. Vraag een offerte aan.

Overigens: bij storm, onweer of veel regen vindt de coaching plaats in mijn praktijk achter de Brouwersgracht, Centrum Den Haag.

*************************************************

Literatuur

van den Berg, A. E., & Beute, F. (2021). Walk it off! The effectiveness of walk and talk coaching in nature for individuals with burnout-and stress-related complaints. Journal of Environmental Psychology76, 101641.

Clare, S., & Tudor, K. (2023). Ecotherapy Practice: Perceived Obstacles and Solutions. Transactional Analysis Journal53(1), 21-37.

McGeeney, A. (2016). With nature in mind: The ecotherapy manual for mental health professionals. Jessica Kingsley Publishers.