Strandwandeling

structuren in het zand

Bij somber weer, met name in de winter, verbetert een strandwandeling altijd de stemming. Bij goed weer is het strand een feest. Maar zelfs bij slecht weer stimueren zand, wind en golven de hele mens. Uitwaaien op het strand: de wisselende vergezichten over de zee en de golven die zich uitspreiden over het strand maken ons blij.

De kortere dagen en de langere nachten in de winter brengen verlies van licht en warmte mee. Minder zonlicht kan ons circadiane ritme en ons serotonineniveau beïnvloeden. Een strandwandeling stimuleert dan lichaam en geest. Zelfs op een donkere dag is er door de reflectie van het water veel licht!

Zon, zand, water, schelpen en wind zorgen voor prachtige texturen, structuren en patronen. Hier zien we nat zand, verspreide schelpen en gedetailleerde sporen die zijn gemaakt door de terugtrekkende golven. Het zand glinstert door de weerkaatsing van het licht. Sporen in het zand zijn gemaakt door golven en vormen ingewikkelde patronen. Zachte schaduwen accentueren de texturen en patronen op het zandoppervlak.

Het geluid van de golven, de zilte lucht en de wind op je huid kunnen een gevoel van rust en ontspanning geven.

Het licht aan de kust verrast altijd. Ook op een sombere dag breekt de zon dikwijls even door de wolken en licht de golven het het zeeschuim op.

zeeschuim strandwandeling

Zeeschuim ligt hier verspreid over het zand, wit en donzig tegen de contrasterende kleuren van het zand en het water. Golven rollen zachtjes vanuit de achtergrond naar binnen. Het licht is paars, oranje en blauw. De golven nemen je mee in een vredige flow.

Aanspoelsels en strandvondsten

strandvondsten strandwandeling

De sensatie van het ontdekken van een mooie schelp of een uniek stuk drijfhout kan een bron van vreugde en opwinding zijn. In de winter spoelen na een storm vaak kwallen, zeesterren en kreeften aan. Bij het strandjutten verzamel je natuurlijke aanspoelsels maar ook scheepshout, touw en andere vondsten. Afval en rommel verzamel je natuurlijk om weg te gooien! Plastik en ander afval is heel gevaarlijk voor de vogels.