Vogelzang en naturbeleving

zanglijster vogelzang

zanglijster

Vogelzang is een wonderbaarlijke en miraculeuze bijdrage aan onze natuurbeleving. Vogelgeluiden betoveren en fascineren. Buiten zijn, wandelen fietsen, tuinieren draagt in hoge mate bij aan onze mentale en fysieke gezondheid en ons welzijn. Vogelzang is daarbei één van de aspecten die natuurervaring zo plezierig en weldoend maakt.

nachtegaal

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vogelgezang aangenaam vinden en waarom we het graag horen:

Evolutionaire betekenis van vogelzang

Vogelzang bestaat al miljoenen jaren en is geëvolueerd als communicatiemiddel en om partners aan te trekken. Onze voorouders vertrouwden wellicht op de geluiden van vogels om het begin van een nieuwe dag aan te geven of om bepaalde gevaren of voedselbronnen te herkennen. Daarom kan onze liefde voor vogelgeluiden evolutionaire wortels hebben.

Schoonheid

Veel mensen vinden vogelgezang gewoon mooi en aangenaam om naar te luisteren. Vogelgeluiden kunnen complex en melodieus zijn, en ze hebben vaak een rustgevend effect op luisteraars.

Verbinding met de natuur

Luisteren naar vogelgezang kan ons meer verbonden doen voelen met de natuurlijke wereld. Vogelzang kan gevoelens van rust, kalmte en vrede oproepen.

Nieuwsgierigheid

Mensen hebben een aangeboren nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen, en vogelgeluiden kunnen onze nieuwsgierigheid en interesse in de vogels die ze produceren aanwakkeren. Dit kan leiden tot een grotere waardering en begrip van de natuurlijke wereld. Zangvogels zingen ingewikkelde liedjes om partners aan te trekken en hun territorium te verdedigen. Je herkent vogelsoorten ook aan hun specifieke zang.

Emotie

Recent onderzoek wijst uit, dat vogelgeluiden angst verlichten (Stobbe et al. 2022) Ander onderzoek toont aan, dat blootstelling aan natuurlijke geluiden, zoals vogelgezang, tot een verhoogde alfagolf-activiteit in de hersenen kan leiden. Alfagolven worden geassocieerd met ontspanning en een staat van wakkere rust, wat suggereert dat blootstelling aan natuurlijke geluiden een kalmerend effect kan hebben op de hersenen.

zanglijster

gele kwikstaart

Stobbe, E., Sundermann, J., Ascone, L., & Kühn, S. (2022). Birdsongs alleviate anxiety and paranoia in healthy participants. Scientific Reports12(1), 16414.