Winter- en voorjaarsbloeiers

In elk seizoen maken wandelingen in de natuur ons blij. Zelfs midden in de winter kunnen prachtige (vroege) voorjaarsbloeiers en bessen het landschap kleur en leven geven. Hier een prachtige reeks van bloemen en bessen die in de maanden januari en februari parken, bossen en voortuinen opfleuren:

helleborus sneeuw voorjaarsbloeiers

De helleborus ontvouwt zijn delicate bloesems in witte, roze, paarse en groene tinten, vaak terwijl de grond nog bedekt is met sneeuw.

Winterjasmijn

winterwandeling winterjasmijn voorjaarsbloeiers

Tijdens een winterwandeling drapeert de winterjasmijn zijn gouden bloemen over kale takken en biedt een vrolijk contrast met het winterlandschap

Toverhazelaar

winterbloeier toverhazelaar voorjaarsbloeiers

Hamamelis, of toverhazelaar, produceert trossen spinachtige bloemen in gele, oranje en rode tinten, vaak met een betoverende geur. Als het sneeuwt zien we mooie hoedjes van sneeuw.

voorjaarsbloeiers toverhazelaar

Sneeuwklokjes

sneeuwklokjes (Flore pleno) voorjaarsbloeiers
sneeuwklokjes (Flore pleno)

Galanthus, sneeuwklokjes, behoren tot de vroegste voorjaarsbloeiers en steken hun sierlijke witte kopjes door de grond als teken van hoop op de komende warmte. Op de foto openen de gevulde sneeuwklokjes (Flore pleno) hun vleugels.

Erica

winterwandeling erica voorjaarsbloeiers
winterwandeling erica

Erica carnea, of winterheide, is een laagblijvende struik die de grond bedekt met een overvloed aan kleine, klokvormige bloemen in roze, paarse en witte tinten. Prachtige winterbleoer, sprookjeachtig geaccentueerd met ijskristallen.

Prunus

kerspruim febrariwandeling voorjaarsbleoier

Deze foto toont een Prunus cerasifera, een pruimensoort die in februari bloeit. Hij heeft witte bloemen met veel bloemblaadjes en meeldraden. De De kerpruim is een symbool van harmonie en vroege lente.