Lentewandeling begin maart

Onderweg zijn in de natuur, dat is in alle seizoenen essentieel voor lichaam en ziel. Maar het begin van de lente, begin maart, is een seizoen waar we allemaal uitzonderlijk van genieten. Tijdens de lentewandeling zien we dat de natuur ontwaakt, het warme lentezonnetje schijnt en we voelen de geuren en kleuren van het voorjaar. Met vreugde en verwondering kijken we uit naar zonnige en warme tijden en laten ons inspireren door de sensaties van de lente.

wandelcoach maart dotterbloem lentewandeling

Vanwege dooi en regen zijn overstroomde bossen een veelvoorkomend gezicht in maart. Langs het water staat hier de dotterbloem te stralen.

Knoppen en blaadjes

wandelcoach treurwilg lente

In de eerste dagen van maart ontwaakt de treurwilg uit zijn sluimer. Lichtgroene blaadjes, delicaat en teder, vangen de zonnestralen op.
We horen het ritselen van de bladeren en kijken door de takken naar het water.

Eerste bloesem

wandelcoach vroege lente sleedoorn

De sleedoorn bloeit in het vroege voorjaar, voordat bladeren op struiken en bomen verschijnen. De witte bloemen vormen een prachtig contrast met de donkere takken en doornen en trekken bijen en andere bestuivers aan. De bloesem van de Prunus spinosa is een van de eerste tekenen van de lente in heggen, bossen en struikgewas. Met de bloeiende sleedoorn voelen wij bij een lentewandeling het ontwaken van de natuur na de koude en donkere winter en de vernieuwing van leven en hoop.

kerspruim vroege lente voorjaarsbloeier

De bloesem van sleedoorn lijkt op de pruimenbloesem die ook bloeit in vaak nog het koude en gure weer, en is soms zelfs bedekt nog met sneeuw. De pruimenbloesem herinnert ons zo aan doorzettingsvermogen, aan moed en de mogelijkheid van optimisme bij tegenslagen.

Bloemetjes langs het pad

wandelcoach anemone maart

Begin maart zijn ineens de sneeuwklokjes verdwenen en verschijnen de liefelijke bosanemoontjes. Tere bloemetjes met papierdunne bloemblaadjes glinsteren in de zon.

wandelcoach klein hoefblad

Langs de weg vinden we nu ook andere vroege voorjaarsbloeiers, zoals het klein hoefblad, een van de eerste bloemen die na de winter bloeit. De levendige gele bloemblaadjes zijn een welkom gezicht tegen de achtergrond van de ontwakende natuur. We voelen nu de verjongende kracht van de lente.

wandelcoach speenkruid
Een tapijt van speenkruid in het bos

Lente in het park

lente ribes

.

In de stedelijke parken is het warmer dan in de bossen en groeien vaak bijzondere planten, die uitbundig bloeien. We genieten van de zon op een bankje onder een bloeiende struik. Hiernaast de ribes, die met hangende trossen kleine, roze en dieprode bloemen de bijen lokt.

Zangvogels tijdens de lentewandeling

In maart kunnen we weer intens van zangvogels genieten. Vogels zijn een van de meest opvallende tekenen van de lente, omdat ze actiever, luidruchtiger en kleurrijker worden. Veel vogels die in Nederland overwinteren, beginnen te zingen, broeden en nestelen. Vogels zijn een van de meest opvallende tekenen van de lente, omdat ze actiever, luidruchtiger en kleurrijker worden. Veel vogels die in Nederland overwinteren, beginnen te zingen, broeden en nestelen.