Bomen in de winter

Tijdens een winterwandeling of een wandeling in het vroege voorjaar kunnen we onze aandacht op structuren en detail in de natuur richten. In de winter hebben de bomen geen bladeren. Zo kunnen we de prachtige patronen beter zien en bewonderen.

zonsondergang bomen bos

Boomschors

Boomschors structuur aandacht

Boomschors toont verschillende texturen, dichtheden en kleuren, en dan in het bijzonder bij wilgen. We zien diepe groeven en ribbels. Of groene mosschakeringen die op het oppervlak groeien en de ingewikkelde patronen benadrukken die in de loop der jaren door de natuur zijn gevormd. De ruwe textuur ontstaat door weersomstandigheden en het groeiproces van de boom zelf.

Pareidolia: gezichten zien

De natuur kijkt je aan Boomgezicht pareidolia

Pareidolia is een term die de neiging van onze hersenen beschrijft om betekenisvolle patronen of beelden te zien in willekeurige of dubbelzinnige stimuli, zoals gezichten in wolken of de boomschors. Het is een veel voorkomend en normaal fenomeen dat laat zien hoe onze hersenen visuele informatie verwerken.

We zien niet alle gezichten, maar zelf een emotionele uitdrukking!

Het schorsgezicht hiernaast kijkt je aan in het Haagse bos, klik hier voor de locatie.

fantasiebeest pareidolia
berkman paeidolia

“Vanuit evolutionair perspectief lijkt het erop dat het voordeel van het nooit missen van een gezicht veel zwaarder weegt dan de fouten waarbij levenloze objecten als gezichten worden gezien,” zegt professor David Alais, “Er is een groot voordeel bij het snel detecteren van gezichten, maar het systeem speelt ‘snel en losjes’ door een ruw sjabloon van twee ogen over een neus en mond toe te passen.”

Spiegelingen

winter stilte duinmeer

.

.

Boomtakken die in het water spiegelen hebben een droomerige schoonheid en nodigen uit tot contemplatie. Zo komen we tot rust. Hiernaast een melancholische winterscène bij een duinmeer. Kale takken weerspiegelen in het water. De gedempte monochrome tinten dragen allemaal bij aan een gevoel van stilte.

Winterzonnetje

winter mist takken zon

.

.

Een filigraan van kale takken van een boom in de winter. De takken weven een elegant patroon tegen de achtergrond van een bleke lucht, waar de zachte gloed van de zon zichtbaar is. Het ingewikkelde filigraanpatroon toont complexiteit en schoonheid. Deze winterboom roept een kalme en rustige stemming op.