Duinwandeling: ontmoet de grote grazers

Wandelen in de natuur doet ons goed. En wandelen in de Haagse duinen is een groot plezier voor jong en oud. In de Haagse duinen worden grote grazers ingezet om het duinlandschap open en gevarieerd te houden. Wandelaars en natuurvrienden in de duinen zijn meestal verheugd als zij deze mooie dieren tegenkomen.

Hooglanders in het Westduinpark

duinen hooglanders
hooglanders Westduinpark

Hier staan twee Schotse hooglander te midden van een duinlandschap, omringd door hoog gras en struiken. Het voorste rund heeft een lange, golvende, roodbruine vacht en prachrige witte hoorns die naar buiten steken. Achter haar staat haar vriendin, met wie ze graag optrekt, met een zwarte vacht.

hooglanders -vrienden
hooglanders -vrienden

Koeien zijn sociale dieren. Ze maken ook vrienden, en hier zie je de twee vrienden van de eerste foto boven weer terug.

schotse hooglanders likken elkaar "grooming" grazers

Hier zien we een hooglander de andere likken, zogenaamd “grooming”: sociaal gedrag dat de onderlinge banden versterkt. Hooglandrunderen kunnen dus hun tong gebruiken om zichzelf en hun kalveren te verzorgen en om affectie te tonen aan andere leden van hun kudde. Hiervoor gebruiken de hooglanders hun lange tong, die ook belangrijk is bij het berheren van het landschap.

Een hoogander wikkelt zijn lange tong om een tak grazers
Een hoogander wikkelt zijn lange tong om een tak

Een hooglander wikkelt zijn lange, gespierde tong om een tak . Zo snoeien de hooglanders de struiken, voorkomen dat het duingebied dichtgroeit en onderhouden de gevarieerde natuur in de duinen. Hooglandrunderen zijn uitstekende grazers . Zij kunnen snel en efficiënt een bosje ruimen en een grote verscheidenheid aan vegetatie eten, waaronder grassen en stengels. Een favoriet zijn de rozenbottels, die in grote aantallen in het Westduinpark groeien.

De hooglanders in het Westduinpark houden van rozenbottels!
De hooglanders in het Westduinpark houden van rozenbottels!

Konikpaarden Meijendel

Konikpaarden zorgen net als hooglanders voor begrazing van natuurgebieden. Maar in de buurt van Den Haag zijn ze alleen in Meijendel te vinden, waar ze het landschap open houden door jonge struiken en riet te eten. Ze zijn klein, sober en sterk. Konikpaarden hebben een vriendelijk en rustig karakter en kunnen goed overweg met andere dieren en mensen. In Meijendeel lopen ze als vrije wildpaarden rond, hieronder in de libellenvallei.

Koninkpaarden in de libellenvallei Meijendel
Koninkpaarden in de libellenvallei Meijendel

Konikpaarden lijken van alle paarden het meest op het uitgestorven oerpaard ‘De Tarpan’, dat ooit in Oost-Europa leefde en een wildkleurpatroon had met een zwarte aalstreep en zebrastrepen op de benen.

Drentse heideschapen

wandelcoach schapen duinen

Drentse heideschapen, het oudste schapenras in West-Europa, lopen in Meijendel, vaak sprookjesachtig tussen de bomen.