Duinwandeling in de winter

duinwandeling winter

In de winter zijn er weinig kleuren te vinden in de natuur. Dan zijn de intrigerende structuren en patronen van een afwisselend landschap des te belangrijker. De duinen zijn in elk seizoen prachtig, en tijdens een winterse duinwandeling kunnen we de prachtige afwisselende vergezichten van heuvels, zandverstuivingen, duinmeren en de zee genieten.

duinmeer duinwandeling

In de duinen vind je rust. Vergezichten op heuvels, de zee of een duinmeer. Op de voorgrond zie je hier de zanderige oever van een duinmeer. Er liggen grasvelden verspreid langs de oever. Het kalme water van het meer weerspiegelt de heldere hemel, met kleine rimpelingen zichtbaar op het oppervlak. Op de achtergrond drijven meeuwen op het water. Achter het meer rijzen zandduinen op onder de heldere hemel.

Tijdens je duinwandeling kom je prachtige mossen tegen, zoals het duinsterretje hierboven. Een macro laat de ingewikkelde en complexe structuur zien: de complexe schoonheid van de natuur. De stervormige structuren hebben dunne, puntige uiteinden die naar buiten steken (glasharen) en elke structuur lijkt uit meerdere lagen te bestaan. Er is weinig rode kleur in de winter, maar de purpersteeltjes zijn prachtig donkerrood.

zonsondergang in de duinen
zonsondergang in de duinen

Prachtig zijn de kleuren van de zonsondergang in de duinen. Achter de kale takken zie je die oranjerode zon, die de hemel inkleurt.

Ontmoet de grote grazers in de duinen

In de Haagse duinen worden grote grazers ingezet om het duinlandschap open en gevarieerd te houden. Wandelaars en natuurvrienden in de duinen zijn meestal verheugd als zij deze mooie dieren tegenkomen.

duinen hooglanders
Westduinpark hooglanders