Wandelen in de vroege lente

Onderweg zijn in de natuur, dat is in alle seizoenen essentieel voor lichaam en ziel. Maar de vroege lente is een seizoen waar we allemaal uitzonderlijk van genieten.

wandelcoach vroege lente

Vanwege dooi en regen zijn overstroomde bossen een veelvoorkomend gezicht in de vroege lente.

Schoonheid van de kale bomen

wandelcoach specht

In de vroege lente hebben de bomen nog geen bladeren. Je krijgt mooie doorkijkjes, je ziet de vogels beter zoals deze grote specht hoog boven in de boom. Je ziet de prachtige boomsilhoettes en zonsondergangen door de bomen, al dan niet weerspiegeld in het water.

avondwandeling boomsilhouet

Eerste bloesem

wandelcoach vroege lente sleedoorn
wandelcoach vroege lente sleedoorn

De sleedoorn bloeit in het vroege voorjaar, voordat bladeren op struiken en bomen verschijnen. De witte bloemen vormen een prachtig contrast met de donkere takken en doornen en trekken bijen en andere bestuivers aan. De bloesem van de Prunus spinosa is een van de eerste tekenen van de lente in heggen, bossen en struikgewas. Met de bloeiende sleedoorn voelen wij het ontwaken van de natuur na de koude en donkere winter en de vernieuwing van leven en hoop.

kerspruim vroege lente voorjaarsbloeier

De bloesem van sleedoorn lijkt op de pruimenbloesem die ook bloeit in vaak nog het koude en gure weer, en is soms zelfs bedekt nog met sneeuw. De pruimenbloesem herinnert ons zo aan doorzettingsvermogen, aan moed en de mogelijkheid van optimisme bij tegenslagen.

Bloemmetjes langs het pad

Sneeuwklokjes

wandelcoach lente sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes zijn in veel delen van de wereld een van de eerste tekenen van de lente en maken ons blij. Ze zijn een teken van de overgang van winter naar lente en kondigen de komst van warmere en heldere dagen aan. Het koude en donkere seizoen van de winter loopt ten einde en het zonnige en aangename seizoen van de lente is in aantocht!

wandelcoach klein hoefblad

Langs de weg vinden we nu ook andere vroege voorjaarsbloeiers, zoals het klein hoefblad. Het klein hoefblad is een van de eerste bloemen die na de winter bloeit. De levendige gele bloemblaadjes zijn een welkom gezicht tegen de achtergrond van de ontwakende natuur. We zien de verjongende kracht van de vroege lente. Deze bloemmetjes herinneren ons aan de cyclische aard van het leven en het nieuwe begin.

wandelcoach katjes lentewandeling

Katjes aan de struiken zijn vaak een van de eerste tekenen dat de winter voorbij is en dat er warmer weer op komst is. Veel bomen, waaronder hazelaars en wilgen, produceren deze katjes als onderdeel van hun voortplantingsproces, nog voordat de bladeren verschijnen.

.

Slecht weer

Wat te doen bij regen en storm?

Sommige lentedagen brengen regen en storm. In een langere periode van slecht weer kan het een grote opknapper zijn om van de kassen in de botanische tuin te genieten. Warmte, geuren en kleuren geven nieuwe energie.

kassen botanische tuin wandeling

Zangvogels

In de vroege lente kunnen we weer intens van zangvogels genieten. Vogels zijn een van de meest opvallende tekenen van de lente, omdat ze actiever, luidruchtiger en kleurrijker worden. Veel vogels die in Nederland overwinteren, beginnen te zingen, broeden en nestelen. Vogels zijn een van de meest opvallende tekenen van de lente, omdat ze actiever, luidruchtiger en kleurrijker worden. Veel vogels die in Nederland overwinteren, beginnen te zingen, broeden en nestelen.