Vogels kijken in de buurt van Den Haag

Recent is er veel aandacht voor de rustgevende invloed van de natuur op ons welbevinden. Een intensieve activiteit met gerichte aandacht, zoals vogels observeren kan een bijzonder gelukstoestand bevorderen, de flow. Flow is een bewustzijnsverandering die optreedt als de aandacht volledig op het uitvoeren van een taak is gericht.

Veel mensen ervaren groot plezier van het zien en observeren van vogels. Of het nu watervogels op het strand zijn, zangvogels in park en bos, wadvogels in de moerassige waterbergingen of roofvogels in de omgeving: Vogels geven veel plezier. Het is geweldig deze mooie en elegante vliegende wezens in hun natuurlijke omgeving te zien. Voor mensen is deze omgeving rustgevend en soms ook wel bijna paradijselijk.

Stadvogels

reiger vangt een kikker
reiger vangt een kikker

De blauwe reiger is en van de meest voorkomende en herkenbare watervogels in de stad. Gewoon en prachtig, gewoon prachtig. Het verenkleed van de reiger schittert in verschillende tinten van diep marineblauw tot lichtgrijs,

Hier vangt een reiger een kikker, zwaait hem heen en weer in het water, schudt hem in de lucht, en slikt hem door nadat hij bewegingloos is geworden. Klik hier voor de video.

Omgeving van Den Haag

Je komt vogels overal tegen, maar in de omgeving van Den Haag zijn er een aantal geweldige uitgestrekte vogelgebieden op fietsafstand:

Het strand en de duinen

Meeuwen, strandlopers, scholeksters en steenlopers op het strand geven een gevoel van vreugde en verwondering. Ze verrijken de kustervaring met hun prachtige aanwezigheid en herinneren ons aan de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.

meeuwen strandwandeling vogels

Meeuwen, met hun kenmerkende witte verenkleed en gracieuze vluchten, zijn vaak de eerste vogels die je opmerkt wanneer je naar het strand gaat. Hun aanwezigheid en het geluid van hun roepen zorgen voor een gevoel van vrijheid en verbondenheid met de zee.

wandelcoach meeuwen golfbreker vogels strandwandeling

Het is altijd een genot om meeuwen op het strand te zien. Deze vogels voegen een levendige en dynamische sfeer toe aan de kustlijn en dragen bij aan de natuurlijke pracht van de omgeving.

Strandlopers, scholeksters en steenlopers (video) zijn steltlopers die zich vaak in groepen langs de waterkant verzamelen.

wandelcoach scholeksters
scholeksters

Ze bewegen behendig door het zand en zoeken naar voedsel zoals schelpdieren, wormen en krabbetjes. Het is fascinerend om te zien hoe ze met hun snavels in het zand prikken en zich tegoed doen aan de overvloedige natuurlijke bronnen die de kust te bieden heeft.

Elke vogelsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. De scholekster, bijvoorbeeld, is herkenbaar aan zijn zwart-witte verenkleed, lange oranjerode snavel en roze poten. Het geluid van zijn schelle roep, “(te-)piet!”, draagt bij aan de levendigheid van de omgeving. Klik

Het observeren van deze vogels op het strand biedt niet alleen esthetisch plezier, maar het herinnert ons er ook aan hoe belangrijk het is om de natuurlijke omgeving te beschermen. De scholekster is bijvoorbeeld een vogelsoort die in achteruitgang verkeert, en initiatieven zoals het Jaar van de Scholekster roepen op tot actie om deze soort te beschermen en te behouden.

De Nieuwe Driemanspolder

Deze voormalige polder bij Leidschenveen/Zoetermeer is onder water gezet in verband met waterberging. Een uniek vogelgebied, dat ook voor mensen optimale ontspanning biedt, met een steeds groeiende vogelpopulatie.

leine #plevier #pleviertjes #zuidhollandslandschap #Charadriusdubius wandelen natuurbeleving plezier leren
pleviertjes in de Nieuwe Driemanspolder

Plevieren zijn kleine tot middelgrote kust- en weidevogels. Het observeren van deze plevieren kan fascinerend zijn, met hun kenmerkende bewegingen en geluiden terwijl ze rennen, stoppen, kijken en vervolgens met hun snavels naar de grond duiken om wormen te vangen.

grutto vogels kijken geeft rust en ontspanning sierlijke bewegingen, levendige verenkleed en elegante houdingen maken ze visueel aantrekkelijk en aangenaam om naar te kijken

Grutto’s zijn prachtige weidevogels die vooral bekend staan om hun kenmerkende roep en lange snavel.Het plezier van het zien van grutto’s is verbonden met het feit dat ze een symbool zijn van een gezond en bloeiend ecosysteem, aangezien ze vaak geassocieerd worden met goed beheerde weidegebieden en biodiversiteit.

watervogel lange benen fascinatie schoonheid Watervogels observeren in hun natuurlijke omgeving kan een rustige en kalmerende ervaring zijn. Mensen voelen zich verbonden waardoor mensen zich voelen met het grotere ecosysteem

Tureluurs zijn weidevogels die vooral bekend staan om hun kenmerkende roep, die lijkt op de uitspraak van hun naam “tureluur”. Het zien van tureluurs kan een gevoel van verwondering en sereniteit oproepen, omdat ze meestal te vinden zijn in natte weilanden en vochtige gebieden waar rust en voedselovervloed heersen.

Familie #kluut heeft het helemaal naar haar zin in de #Nieuwedriemanspolder Ontroerd kijken we naar vogelgezinnen die ons aan ons zelf en de zorg om onze kinderen herinneren! Familie #kluut heeft het helemaal naar haar zin in de #Nieuwedriemanspolder
kluten

Kluten zijn elegante vogels met een opvallend uiterlijk, met hun smetteloos witte verenkleed, zwarte contouren en lange poten. Het zien van kluten kan een gevoel van verwondering en bewondering oproepen vanwege hun gracieuze verschijning. Ze zijn vaak te vinden in waterrijke gebieden, waar ze foerageren door met hun snavels door het water te zwiepen en kleine waterdiertjes te vangen.

Ook zijn er veel zangvogels te zien in de Nieuwe Driemanspolder zoals de gele kwiekstaart.

gele kwikstaart onderzoek toont aan, dat blootstelling aan natuurlijke geluiden, zoals vogelgezang, tot een verhoogde alfagolf-activiteit in de hersenen kan leiden. Alfagolven worden geassocieerd met ontspanning en een staat van wakkere rust

En als je naar boven kijkt zie je wel eens een roofvogel boven je hoofd zweven zoals hier de torenvalk.

Vogels spotten in Meijendel

In Meijendel zijn een groot aantal vogels te zien en te horen. Het meest beroemd is de nachtegaal met haar ontroerende zang. Klik hier voor de video.

nachtegaal

Zangvogels maken gelukkig! Lees meer…

Vogels in de Groenzoom

twee lepelaars in de Nieuwedriemanspolder Natuurbeleving en welzijn
twee lepelaars

Grutto`s en tureluurs kom je ook in de Groenzoom tegen. Bijzonder is hier wel de lepelaar, die men in grote getallen tegen kan komen. Lepelaars zijn prachtige vogels met hun kenmerkende uiterlijk, waaronder een grote witte lichaamskleur, een lange, lepelvormige snavel en in prachtkleed een oranjegele borstvlek en een lange, dikke, afhangende kuif. Klik hier voor de video.