Wandelen in de winternatuur

 winternatuur  licht

Wandelen in de winternatuur kan een heerlijke en verfrissende ervaring zijn, nu de dagen kort zijn. Een van de voordelen van wandelen in de winternatuur is dat we van meer licht kunnen genieten, omdat de bladeren zijn gevallen.

De zon staat lager aan de hemel en geeft een mooi oranje licht. De winterzon tijdens een lunchwandeling kan ons helpen om ons energieker en optimistischer te voelen, omdat licht ons humeur en circadiane ritme beïnvloedt. Bovendien markeert de winterzonnewende de kortste dag van het jaar en vanaf dan worden de dagen weer langer. We kijken naar de knoppen van de bomen en weten, dat de lente er straks weer aankomt.

kleuren van de zonsondergang Natuurbeleving en welzijn winternatuur
kleuren van de zonsondergang

Nu de kleur in de winter grotendeels uit de natuur is verdwenen kunnen wij prachtige zonsondergangen bewonderen, die vaak door de kou sterke en levendige kleuren hebben. Deze kleuren worden veroorzaakt door de manier waarop het zonlicht wordt verstrooid door de atmosfeer, die in de winter droger en helderder is dan in de zomer. De zon staat ook lager aan de hemel. Het licht legt een langere weg af door de lucht en we zien meer rood en oranje licht.

Vorst en rijp

winternatuur magische winterwereld van vorst en rijp
magische winterwereld van vorst en rijp

Wandelen in de winterse natuur laat ons op sommige dagen van de magische wereld van vorst en rijp genieten. Vorst en rijp kunnen ingewikkelde en delicate patronen creëren, waardoor alles er sprookjesachtig uitziet. Het zonlicht wordt weerkaatst, waardoor een sprankelend en oogverblindend effect ontstaat. De mooiste winterdagen kunnen ons inspireren om de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur te waarderen.

Sneeuw

winter sneeuw ijs

Als we geluk hebben, kunnen we zelf de magische wereld van de sneeuw beleven, die het landschap kan veranderen in een wit wonderland. Sneeuw kan een gevoel van rust en stilte creëren, omdat het de geluiden dempt en de sporen van menselijke activiteit bedekt. Maar sneeuw maakt ons ook blij, omdat we erop kunnen spelen, bouwen en glijden. Sneeuw kan ons herinneren aan onze jeugdherinneringen en aan het belang van plezier maken en speels zijn.

Wat te doen bij regen en storm?

Sommige winterdagen zijn somber en vermoeiend. Bij regen en storm zakt de motivatie weg om nog naar buiten te gaan. Wie de mogelijkheid heeft om binnen te bewegen of naar de sportschool te gaan hoeft ook niet per se op een stormachtige dag naar buiten. Maar wie niet graag binnen beweegt, kan het beste in goede regenkleding investeren en in ieder geval een half uurtje buiten lopen. Bij storm en regen kan het soms fijn zijn om de wandeling zo te plannen, dat je met de wind meeloopt en met ov weer naar huis gaat. Een wandeling zal je humeur op een sombere dag bijna gegarandeerd verbeteren!

Winterwandeling naar de botanische tuin

kassen botanische tuin winterwandeling winternatuur

In een lange periode van slecht weer kan het een grote opknapper zijn om van de kassen in de botanische tuin te genieten. Warmte, geuren en kleuren geven nieuwe energie.

.

.

.

Wintervogels

winternatuur roodborstje

In de winter zie je de vogels beter. De bladeren zijn gevallen en de vogels zijn druk bezig om voeding te vinden, zoals bessen. De bessen en de vogels zorgen voor vrolijke kleuren in de winternatuur en soms ook voor vogelzang

zanglijster
zanglijster

Duinwandeling in de winter

In de winter zijn er weinig kleuren te vinden in de natuur. Dan zijn de intrigerende structuren en patronen van een afwisselend landschap des te belangrijker. De duinen zijn in elk seizoen prachtig, en tijdens een winterse duinwandeling kunnen we de prachtige afwisselende vergezichten van heuvels, zandverstuivingen, duinmeren en de zee genieten.

Aandacht voor structuren en patronen

In de winter vallen de meeste kleuren weg en kan onze aandacht naar de details van de natuurlijk patronen en structuren verschuiven. Bij en strandwandeling , misschien in combinatie met de duinwandeling, kan je van zon, zand, water en wind genieten.

structuren in het zand

Bomen laten ook in de winter grappige en fascinerende vormen zien. Bomen kijken ons aan in het bos!

De natuur kijkt je aan Boomgezicht pareidolia

De late winter/Het vroege voorjaar

In de late winter, in februari, brengen de voorjaarsbloeiers plezier en voorvreugde op de lente.

sneeuwklokjes (Flore pleno)